En vegetarianers kamp

Som vegetar får jeg høre mye tull (sorry, men mye av det jeg får høre er tull. Jeg vil fortelle hvorfor det er tull i dette innlegget). Men der er spesielt tre ting som går igjen og igjen (og igjen og igjen og igjen).
 

- Savner du ikke bacon?
- Vi som spiser kjøtt er normale.
- Hva med når du slår planten ihjel?
(Kanskje litt omformulert, men betyr det samme som menneksene mener) 

Jeg savner ikke bacon. Om det har noe å gjøre med at jeg aldri var stor forbruker av bacon da jeg spiste kjøtt vet jeg ikke. Uansett hva, jeg savner ikke bacon. Kort, enkelt og greit.

Dere som spiser kjøtt er ikke mere normale enn oss som ikke spiser kjøtt. Det er ikke unormalt å spise kjøtt, MEN det er unormalt å spise kjøtt i den mengde man gjør i dag. Man har kjøtt på brødskiva til frokost, man spiser kanskje en sandwich eller en salat med kjøtt i til lunch, middagens "hovedingrediens" er kjøtt og til kveldsmat har man kjøtt på brødskiva igjen. Da mennesker begynte å spise kjøtt fikk de det kanskje en-to ganger i måneden, fordi det var vanskelig å få tak i. Nå er det en unødvendig (og usunn) luksusvare. Jeg rer ikke alle under en kam, men jeg har selv vært der.
(Nå er det sikker mange som undere seg over at jeg skrev "usunn" i parantes. Det kommer jeg inn på senere).
Nå som jeg har vært vegetar i over 2 år, kan jeg også mærke hvor naturlig det er å ikke spise kjøtt. Det første måned var det deilig å bli mett. Ikke missforstå, det er alltid deilig å bli mett. Men måten jeg blir mett på er så mye lettere. jeg vet ikke hvordan det kan forkelares, det må oppleves. Jeg har ikke gått ned i vekt. Jeg har ikke gått opp i vekt. Jeg er ikke mere utmattet, hvilket mange trodde jeg ville bli, da jeg jo "ikke får nok næring". Med god variert kost, og med viten om hva maten inneholder, får man alt av vitaminer og proteiner som er nødvendig. Carnister, vegetarer og veganere - alle er like (u)normale.

Og så til den jeg synes er aller mest tull. Hva med når jeg slår planten ihjel? Ja, hva med det?
Jeg gidder ikke gå inn på "om man slår den ihjel eller ikke", for om planten har et liv og bevisthet eller ikke er en lengre vitenskaplig diskusjon. Og jeg sier diskusjon da det værken er bevist eller motbevist (med mindre der er noe jeg ikke har fått med meg).
Dessuten ble jeg ikke vegetar kun fordi "ØØØØH, det er synd dyrene blir drept". Det handler også MYE om hvordan dyret har det inntill det blir slådd ihjel.
Men HVIS vi nå skulle se på planten som et individ. Jeg tenkte jeg skulle hurtig gjennomgå en ku og en broccolis liv, inntil de blir slådd ihjel, og se hvilke av behovene individene har, og om de blir oppfylt. 
Så, hva trenger broccoli for å overleve og å ha et godt liv?
- God jord den er plantet i.
- Vann.
- Sollys.
Får broccolien alt dette? Ja, for hvis ikke dør den, og så er der ingen broccoli igjen til å selge videre. Og ja, jeg er fulstendig klar over at der finner GMO planter som ikke behøver like mye vann, like mys sollys eller like god jord. Men jeg vil altså ikke pastå at dette er misshandling av planeten. En misshandlet plante blir ikke til mat, og er derfor bortkastet tid og penger, noe samfunnet i dag ikke har råd til. 
Så var det kua. Hva trenger kua for å ha et GODT liv? La oss ta noe som burde være rimelig basalt.
- Mat, i form av grønt gress.
- Vann.
- Sollys.
- Plass til å bevege seg rundt på.
- Kjærlighet. 
Jeg var for litt siden i en diskusjon men noen som fortalte meg hvor fantastisk norske kuer hadde det. Ja, noen hadde TIL OG MED EN MADRASS DE KUNNE LIGGE PÅ. Ok, men det endrer ikke på at vi importerer mye kjøtt fra utlandet. Tror du de kuenen har en madrass de kan ligge på? Det tror jeg ikke. Vet du, at de fleste kuene i verden aldrig ser sollys. Aldrig. Og de får aldrig spise grønt gress. Kan du forestille deg at en ku som aldri har sett sollys og aldri har spist grønt gress, har god plass å bevege seg på? Det kan ikke jeg. En ku som aldri har sett sollys har hele sitt liv vært innenfor. En ku i en fjøs står som regel fastlenket til sin bås. Og viste du, at om EN ku blir syk, så får ALLE medisin. Antibiotikka i vannet. De fleste steder får alle kuene antibiotikka, om der er sykdom eller ei. Og her kommer jeg tilbake til det at jeg skrev usunn i parantes lengre opp. Vet du hva som skjer med antibiotikkaen kua får? Den er i kjøttet du spiser. Og vet du hva som skjer når du har spist virkelig mye kjøtt med antibiotikka i? Man blir immun i mot det. Har du lyst til det?.....
Og når det kommer til kjærligheten, så har Tonje Kvamme akkurat skrevet dette innlegget, hvor hun linker til en artikkel som sier det meste. Jeg skal innrømme at jeg ikke har lest artikkelen. Bildene og videoene ble for sterke, og jeg tror jeg allerede har fått med meg de ting som artikkelen omhandler igjennom andre medier. Det er ikke uten grunn at jeg er vegetar jo.


Nå er det sikkert mange som synes jeg er full av bull, men se filmen "Food, INC". Når du har sett den kan du komme tilbake og fortelle meg hvor mange feil jeg har i dette innlegget.

 

Ej, jeg kan merke jeg ble litt kynisk og kanskje litt brutal her i mot slutten. Jeg tror bare dette har blitt et "svakt punkt" for meg, da jeg må høre på alle slags kommentarer fra alle som finner ut av at jeg er vegetar. De tre jeg nevnte over her er et fåtall. Og det jeg får høre, får jeg høre ofte.

 

Nånå, kan avslutte innlegget med en misshandla broccoli. 

6 kommentarer

Tonje Kvamme

18.12.2013 kl.13:21

Fy søren! Dette var ett av de beste blogginnleggene jeg har lest på leeenge. Og visp dukket mitt navn opp inni det hele! :D Uansett: kjempebra skrevet og dønn ærlig. Stå på!!! :) Ønsker deg en fantastisk fin dag :)

aligtini

18.12.2013 kl.13:29

Tonje Kvamme: Tusen takk :) Som dyreelsker synes jeg det var på sin plass å skrive dette i min blogg.

Tonje Kvamme

18.12.2013 kl.13:33

Du skriver kjempebra og engasjerende! :) Måtte le litt av den mishandlede brokkolien da ;) hehe!

aligtini

18.12.2013 kl.13:48

Tonje Kvamme: Det er jeg glad for å høre at du synes :)
Hehe, ja den er ganske humoristisk. Men den har et poeng. Som sagt i innlegget, så får jeg jo så ofte høre at det er synd at planten blir slådd ihjel. Jeg vet jo selvfølgelig hva dem som sier det mener med det. "synes du det er dumt at NOE blis drept, må du synes det er dumt alt annet også blir drept, inkludert planter". Og som jeg også sier i innlegget, så handle der for meg mest om hvordan dyret har det innen det blir drept. Derfor hadde jeg tenkt å bruke et bilde av en ku, som ikke hadde det så godt, og det bilde av broccolien og skrive noe i rettning av "hvem har det best ut fra de her to bilder?". Men jeg ville gjerne holde ut å se på min blogg, så da ble broccolien bare misshandla ;)

xoxo T.I.

18.12.2013 kl.22:30

Skjønner det er mye rart du hører. Selv har jeg ingenting imot veganere. Jeg følger clean eating-livsstil så 80% av maten min er vegansk uansett. Folk ser ned på det fordi de er uvitende og fordi noen kanskje ikke eier like mye selvkontroll så de hadde fått til et lignende kosthold selv.

aligtini

18.12.2013 kl.23:28

xoxo T.I.: Du har nok helt rett i det. Og det at mennesker er uvitende er noe jeg synes er viktig å huske, slik at vi vegetarer ikke begynner å peke med fingrene og beskylde dem. Det gjør dem bare irriterte og mindre villig til å ta i mot informasjonen.
Tror alfrig jeg har hørt om clean eating, faktisk. Men thumbs up for at du klarer å holde så mye av matintaket vegansk. Jeg prøver selv å spise mere vegansk, men når både meg og partneren er idioter på kjøkkenet er det litt vanskelig. Men vi lærer :)

Skriv en ny kommentar

aligtini

aligtini

22, Utlandet

Om du har spørsmålsrunde trenger du ikke si det til meg, siden jeg ikke har noe spørsmål til deg. Konkuransen din kommer jeg neppe til å delta på, siden premiene sikkert ikke frister (sorry). Og at jeg har "fin/kul" blogg overbeviser meg ikke om at du har lest den. Og om du er gramar-nazi kan du like så gjerne gå et annet sted, da jeg er klar over at jeg ikke er den aller beste på det punkt, hvilket jeg også har mine grunner til. Slike kommentarer blir desverre ikke lest, men heller ikke slettet, siden jeg ikke gidder bruke tid på det! Ellers, om man vil vite noe står vel det meste i bloggen. Og om det du ville vite ikke står er det ikke farlig å spørre. Helt til sist vil jeg si TAKK til Marita, for å ha fiksa header til meg, ut av bilde av Alien!!! Follow my blog with Bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits